BARN OCH TÄNDER
Redan innan barnet föds anläggs de första mjölktänderna. Vanligen tittar de fram vid ca ett halvt års ålder, men det kan dock variera mycket. Ibland händer det t.o.m. att barnet föds med ett par mjölktänder som redan brutit fram. Ungefär vid två års ålder brukar alla de tjugo mjölktänderna ha kommit.
Mjölktänderna ser nästan ut som de permanenta, fast mindre i formatet.
När barnet är i sexårsåldern brukar de första mjölktänderna börja lossna och de nya ”permanenta” tänderna komma. Upp till ungefär tolvårsåldern kommer nu mjölktänder att lossna och de permanenta att komma i deras ställe. Barnet har under den här perioden ett s.k. växelbett.

Det kommer dessutom ett antal tänder bakom mjölktänderna. När alla nya tänder kommit så har den nu vuxna personen 32 tänder.

De bakersta, visdomständerna, kommer först i 18-årsåldern. Det är relativt vanligt att en eller flera visdomständer saknas. Även andra permanenta tänder kan saknas.

BARN OCH MUNHYGIEN
Det är viktigt att redan från början lära sig sköta sina tänder för att få så lite besvär som möjligt senare i livet.

Man kan redan när barnet fått sin allra första tand börja använda tandborste. I första hand för att vänja barnet vid det naturliga i att borsta tänderna. Använd gärna lite tandkräm redan från början så att barnet vänjer sig vid smaken!

När barnet blir lite äldre är det bra att låta det själv få borsta tänderna. Det viktigaste är inte att det blir rent i början, utan att grundlägga en god vana att använda tandborsten minst två gången om dagen. Det är bra om en vuxen borstar efter, när barnet har gjort sin del. Så småningom får man hjälpa till att få in rätt teknik, så det också blir så rent som möjligt.

 

BARN OCH KOSTVANOR
För att behålla sina tänder friska och kariesfria krävs bra kostvanor. Det innebär så lite socker, och så få mål under dagen som möjligt. En god regel är tre huvudmål, samt kanske två mellanmål.

På natten är tänderna extra utsatta på grund av en lägre salivutsöndring. Vaknar barnet på natten så ge aldrig saft eller liknande! Ge vanligt vatten.

För att undvika godis i tid och otid, är det bra att införa ”lördagsgodis”. Får man redan från början in den goda vanan att inte äta så ofta, så sitter den kvar även när man blir vuxen. Man ska ha klart för sig att det är det regelbundna intaget av socker, som är den klart största orsaken till karies.

Saft och läsk är alltså inte bra för tänderna på grund av sitt innehåll av vanligt socker. Det finns dock sockerfria varianter som rekommenderas ur kariessynpunkt.

Detsamma gäller sockerfritt tuggummi. Det har till och med visat sig nyttigt för tänderna, då det ofta innehåller xylitol, som minskar beläggningen av plack och därmed angreppen på tänderna.

Stäng fönstret!